عوارض گوارشی دیابت

عوارض گوارشي ديابت يا گاسترو پارزي اختلالي است كه در بيماران ديابتي نوع يك و دو رخ مي‌دهد در اين حالت محتويات معده باتاخير طولاني تخليه مي‌گردد واعصاب معده به خوبي كار نمي‌كند. در واقع عصب معده به نام عصب واگ كه در حركت غذا در لوله گوارش نقش دارد آسيب مي‌بيند و ماهيچه‌هاي معده و روده كوچك به طور طبيعي كارنمي‌كنند لذا حركت غذا در لوله گوارش كند مي‌شود يا كاملا متوقف مي‌گردد.

اين اختلال نوع ديگري از نوروپاتي (اختلال عصبي) ديابتي است كه در صورتي كه قندخون در يك دوره طولاني مدت بالا بماند عصب معده آسيب مي بيند. به اين ترتیب که قند خون بالا منجر به تغييرات شيميايي در اعصاب و آسيب به عروق خوني كه اكسيژن و مواد غذايي را به اعصاب حمل مي‌كنند می شود.
☑️علائم و نشانه‌هاي تاخير در تخليه معده (گاستروپارزي) عبارتند از :

● سوزش سردل
● تهوع واستفراغ مواد غذايي هضم نشده
● احساس پري زودرس هنگام غذا خوردن
● كاهش وزن
● نفخ شكم
● سطوح قند خون نامنظم
● بي‌اشتهايي
● احساس برگشت غذا از معده به مري (رفلكس گاستروازوفاژيل)
● احساس انقباض وگرفتگي عضلات ديواره معده

☑️عوارض اختلال در تخليه معده يا گاسترو پارزي
گاستروپارزي باسخت تر كردن كنترل قندخون ، ديابت رابدتر مي‌سازد. وقتي غذا با تاخير از معده وارد روده كوچك شده و جذب مي‌گردد باعث افزايش سطح قندخون مي‌گردد.
باقي ماندن طولاني مدت غذا در معده بدليل خاصيت مخمري غذا ميتواند مشكلاتي مانند رشد باكتريها را بوجود آورد. همچنين ممكن است غذاي باقيمانده به صورت توده‌هاي سفت بنام bezoar درآيد كه مي‌تواند منجر به ايجاد تهوع ، استفراغ و انسداد در معده شود و حتي ممكن است اين توده‌هاي سفت مسير غذا در روده باريك را مسدودكنندكه در اين حالت خطرناك مي‌شود.
☑️تشخیص

◄ تشخيص اين اختلال با ذكر علايم وتوسط پزشك مي باشد كه در صورت لزوم براي تعيين ميزان درگيري ميتوان از روشهاي تشخيصي نيز استفاده کرد.

☑️درمان

◄ مهمترين هدف درمان در گاستروپارزي ناشي از ديابت، كاهش سطح خون تا حد امكان مي‌باشد. درمان شامل تزريق انسولين ، داروهاي خوراكي كاهنده قندخون ، تغيير در نوع رژيم غذايي و زمان غذاخوردن ودرموارد شديدتر لوله غذايي و تغذيه از راه وريدي می باشد.

دراختلال تاخير در تخليه معده، سرعت هضم و جذب غذا آهسته‌تر مي‌شود. بري كنترل بهتر قند خون نكات زير توصيه مي‌شود :
دريافت بيشتر انسولين
● دريافت انسولين بعد از غذا به جاي قبل از غذاخوردن
● كنترل مكرر سطح قندخون بعد از غذا وتزريق انسولين در زمان نياز

☑️درمان دارویی:
داروهاي مختلفي براي درمان گاستروپارزي استفاده مي‌شود. پزشك ممكن است داروهاي مختلفي براي شما استفاده كند يا تركيبي از داروها را براي بدست آوردن بهترين نتيجه بكار برد.

☑️تغييرات غذايي:
تغيير دادن عادات غذايي مي‌تواند به كنترل اختلال تأخير در تخليه معده كمك كند. پزشك يا متخصص تغذيه دستورات خاصي را به شما مي‌دهند. در هر حال يكي از نكات مهم، تغيير وعده‌هاي غذايي از ۳ بار در روز به ۶ بار در روز ولي باحجم كمتر است. وقتي در هر بار غذا خوردن، حجم كمتري از غذا وارد معده شود در نتيجه معده خيلي پر نمي‌شود. پزشك يا كارشناس تغذيه ممكن است به شما توصيه كند در طول روز براي ثابت شدن سطح قند خونتان و بهتر شدن وضعيت بیماریتان، چندين وعده مواد غذايي آبكي استفاده كنيد
مواد غذايي آبكي، همه مواد مغذي موجود در غذاهاي جامد را دارند اما آسانتر و سريعتر از خلال معده عبور مي‌كنند. همچنين از مصرف غذاهاي با چربي بالا يا غذاهاي پرفيبر اجتناب كنيد. چربي به طور طبيعي سرعت هضم را كند مي‌كند و فيبر هم هضم را مشكل مي‌سازد در نتيجه باعث تشديد مشكل موجود مي‌شوند. بعضي از غذاهاي پرفيبر مثل پرتقال و كلم بروكلي محتوي موادي هستند كه غيرقابل هضم مي‌باشند اين مواد غيرقابل هضم به مدت طولاني در معده باقي مي‌مانند و احتمال تشكيل bezoar (گلوله‌هاي سفت غذا كه باعث انسداد لوله گوارش مي‌شوند) وجود خواهد داشت لذا از مصرف آنها خودداري كنيد.

☑️تغذيه لوله‌اي:
اگر ساير شيوه‌ها موثر واقع نشوند ممكن است نياز به جراحي و گذاشتن يك لوله غذايي وجود داشته باشد .
اين روش بيشتر زماني كاربرد دارد كه اختلال معده از جذب مواد غذايي و داروهاي مورد نياز براي كنترل قند از طريق گردش خون ممانعت بعمل آورد.
با حذف منبع مشكل (معده) در اين روش و هدایت مستقيم مواد غذايي و داروها به داخل روده باريك، در نتيجه از هضم و رسيدن اين مواد به جريان خون مطمئن مي‌شويم. اين روش ممكن است موقتي باشد و تنها زماني كه گاستروپارزي شديد گردد بکار گرفته شود .
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
┅─═ঊکانال پزشکی دکتر باهوشঊঈ═─┅

? https://telegram.me/dr_bahoosh_clinic

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا