عوارض قلبی – عروقی دیابت

بيماري عروق كرونر يكي از علل عمده مرگ ومير در دنيا مي باشد و در حدود نصف موارد مرگ ومير را شامل مي شود. بيماريهاي قلبي-عروقي يك عامل تهديد كننده بزرگ هستند كه در ۷۵% مبتلايان به ديابت منجر به مرگ يا ساير بيماريهاي عروقي ميشوند. در افراد ديابتي شيوع سكته قلبي و مغزي ۵ برابر افراد غير ديابتي مي باشد تصلب شرائين( آرتريو اسكلروزيس) يك نماي آناتوميك از بالا رفتن سن است و اين حالت منجر به حملاتي از قبيل سكته قلبي يا مغزي مي‌شود.

اين حالت كه با ديابت تسريع مي‌شود و يك عامل خطر وابسته و افزايش يافته است حمله قلبي – عروقي ناميده مي‌شود، با كنترل ديابت مي‌توان از بروز آن جلوگيري كرد. علاوه بر كنترل قند خون، بيماران ديابتي بايد از ساير عواملي كه در جلوگيري ازبروز عوارض قلبي-عروقي ومغزي-عروقي كمك كننده هستند آگاهي يابند. اين عوامل عبارتند از:
● عدم مصرف سيگار،
● حفظ فشار خون و چربي خون در حد طبيعي
● مصرف رژيم غذايي كم چربي و انجام ورزش.

☑️عوامل خطر بيماريهاي قلبي- عروقی چیست ؟

۱ – ديابت :كه با سطح قند خون بالاتر از حد طبيعي مشخص ميشود(mg/dl <۱۲۶).
۲ – افزايش فشار خون: كه با فشار خون بالاتر از حد طبيعي در رگها مشخص مي‌شود(mmhg<۸۰/۱۳۰).
۳ – افزايش چربي خون: كه با افزايش كلسترول خون مشخص مي‌شود(mg/dl۱۰۰LDL>و HDL<35mg/dl در آقايان، HDL<۴۵mg/dlدر خانمها)
۴ – اضافه وزن: كه با تجمع چربي در ناحيه كمر و شكم مشخص مي‌شود.
۵ – زندگي كم‌تحرك
۶ – مصرف سيگار
۷ – زندگي پراسترس
۸– سابقه فاميلي ابتلا به بيماريهاي قلبي-عروقي
۹- جنس مذكر
۱۰- سن: با افزايش سن ميزان ابتلا به بيماري افزايش مي يابد.

داشتن يكي از اين معيارها نشان مي دهد كه احتمال ابتلا به حملات قلبي – عروقي در هر سني بالاتر از حد طبيعي است اگر يك فرد بيشتر از يك عامل خطر را داشته باشد چه اتفاقي خواهد افتاد؟
فردي كه دو عامل خطر را داشته باشد مثلاً مبتلا به ديابت و بيماري فشار خون باشد احتمال ابتلا به حملات قلبي – عروقي در چنين فردي سه برابر خواهد شد.

خوشبختانه همه عوامل خطر مي تواند اصلاح شود و بسياري اوقات اين كار به آساني قابل انجام است.

موارد ذكر شده در گزينه‌هاي ۱ تا ۳ (ديابت، فشار خون، چربي خون) بهبودي نمي‌يابد مگر اينكه فرد بصورت دقيق و موثر تحت درمان قرار گيرد. ساير موارد از قبيل اضافه وزن، زندگي كم‌تحرك، سيگار كشيدن فقط در صورتي كه خود فرد اراده كند قابل اصلاح است. زندگي پراسترس به راحتي قابل تغيير نيست اما حداقل برخي از استرسها را مي‌توان از بين برد البته درصورتيكه خود فرد انگيزه لازم جهت انجام اين كار را داشته باشد.
فردي كه براي ديابت يا فشارخون تحت درمان خوب و مناسب قرار گيرد، درست شبيه فردي است كه اين بيماريها را ندارد. بنابراين اصلاح فاكتورهاي خطرساز حملات قلبي – عروقي امكان پذير است و اين مسئله بسيار ارزشمند است چرا كه خطر عوارض قلبي – عروقي را كم مي‌كند.

☑️علایم شایع بیماری های قلبی كدامند؟
وقتي شريان تنگ و يا به طور کلي مسدود مي شوند، ممکن است يک يا چند مشکل قلبي پديد آيد.
● درد قفسه سینه
● تنگی نفس
● تپش قلب
● ورم یا ادم
● سیانوز

البته ممکن است بیماران هیچ کدام از این علایم را نداشته باشند و دچار سکته قلبی ساکت شوند. درگیری عروق مغزی می تواند به سکته مغزی منجر شود. درگیری عروق در اندام های تحتانی می تواند باعث بروز علایمی مثل پاهای سرد، دردهای شبانه در پاها، درد در هنگام استراحت، ریزش موهای پاها و انگشتان پا، سفید شدن پا و …. گردد.

☑️درد قفسه سينه چيست؟
به آن آنژين هم مي گويند. زماني که آنژين داريد، احساس درد قفسه سينه، بازوها و شانه ها يا پشت خود مي کنيد. اين درد در زمان ورزش تشديد مي شود و در زمان استراحت از بين مي رود. در صورت عدم درمان اين درد بيشتر خواهد شد. ديابت ممکن است به اعصاب قلب صدمه برساند و در نتيجه با وجود مشکل، فرد ديابتي احساس درد نکند.

☑️حمله قلبي (سکته) چيست؟
سکته زماني اتفاق مي افتد که رگ تغذيه کننده قلب مسدود شود. در نتيجه ممکن است به قسمتي از قلب خون نرسد، و اين قسمت از عضله کار خود را نتواند انجام دهد و بنابراين قلب ضعيف شده و در هنگام حمله قلبي علائمي مثل درد قفسه سينه همراه با حالت تهوع و ضعف بيش از اندازه و تعريق ديده مي شود.

☑️اختلال عضله قلبي چيست؟
وقتي که عروق خوني قلب تنگ مي شوند خون کمتري به عضله قلب مي رسد که اين آسيب سبب ضعف عضله قلب مي شود که به آن اختلال عضله قلب مي گويند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا